2) Klik op de vraag voor het antwoord.

 • Kunnen Blue Wonder producten in combinatie met andere huishoudelijke reinigingsmiddelen worden gebruikt?

  • Blue Wonder adviseert:
   Meng Blue Wonder producten niet met andere reinigingsmiddelen.
   Lees vóór gebruik altijd eerst het etiket en neem de gebruiksaanwijzing in acht.

 • Wanneer moet ik bij het schoonmaken handschoenen aan?

  • Op het etiket van de Blue Wonder producten staat altijd aangegeven wanneer het nodig is om handschoenen aan te doen. Wanneer u snel last heeft van droge handen of de huid van uw hand is beschadigd, kunt u beter handschoenen dragen bij het schoonmaken. Dit geldt ook als dit niet op het etiket staat.

   Het is belangrijk om na contact met een schoonmaakmiddel uw handen af te spoelen en af te drogen.

   Overigens ontstaan veel huidklachten (vooral een droge huid) door veelvuldig contact met water. Zaak is om dan steeds na het schoonmaken de handen goed te drogen en eventueel met een handcrème in te smeren.

    

 • Kan ik voor schoonmaakmiddelen allergisch worden?

  • Allergie
   De kans dat u allergisch wordt voor een schoonmaakmiddel is heel klein. Een schoonmaakmiddel gebruikt u bijna altijd in verdunde vorm (bijvoorbeeld handafwasmiddel). De blootstelling aan de stoffen waarvoor u mogelijk gevoelig bent en een allergie voor kunt ontwikkelen, is daarom erg laag. Dit is anders bij stoffen uit producten waar u in grotere hoeveelheid en gedurende langere tijd mee in contact komt. Denk hierbij aan een nieuwe plant in de tuin die u snoeit, een crème of oude oorbellen met nikkel.

   Sensibilisering
   Indien u eenmaal een allergie heeft ontwikkeld, is het mogelijk dat u gesensibiliseerd bent geraakt voor deze stof. Dan kunt u soms last krijgen van een stof, zelfs als deze in een hele lage concentratie voorkomt in een was- en schoonmaakmiddel. Samen met uw dermatoloog kunt u een lijst opstellen met de stoffen waarvoor u allergisch bent.

   Juiste keuze maken
   Het is handig als u van de stoffen de zogenaamde INCI-namen heeft. Vervolgens kunt u op basis van het etiket of de aanvullende informatie op de website van de leverancier van uw schoonmaakmiddelen vaststellen welke producten u kunt blijven gebruiken. Uiteraard kunt u contact opnemen met de leveranciers van uw schoonmaakmiddelen voor nadere informatie of voor hulp bij het vinden van alternatieve middelen.

 • Hoe wordt de veiligheid van producten/ingredi├źnten/stoffen beoordeeld?

  • De fabrikant
   De fabrikant beoordeelt de veiligheid van producten. Dat doet hij op basis van de grote hoeveelheid gegevens van de fabrikant zelf, van de leveranciers van grondstoffen en vanuit openbare, wetenschappelijke literatuur.

   Wetgeving
   Daarnaast is er wetgeving die voorschrijft wat wel en niet mag. Naleving van deze wetgeving wordt door de verschillende inspecties gecontroleerd. Bij twijfel van de inspectie over de veiligheid van een product, zal de inspectiedienst een veiligheidsbeoordeling uitvoeren.

 • Hoe garandeert Blue Wonder veiligheid?

  • Wetgeving
   Voor al onze producten geldt dat de veiligheid van mens, dier en milieu voorop staat. De voorschriften van de Europese Unie en de wetgeving van het land waar het product op de markt is, vormen het uitgangspunt bij de ontwikkeling van veilige producten.

   Research and Development
   Alle nieuwe productformuleringen en product-aanpassingen worden getest op werkzaamheid en veilig gebruik voor u en het milieu. Al vele jaren werkt Blue Wonder samen met een extern laboratorium waar de Blue Wonder producten ontwikkeld worden en getest worden op het gebied van veiligheid voor mens, dier en milieu. De wetenschappelijke experts van het Instituut Fressenius. testen de Blue Wonder producten vervolgens op hun werkzaamheid.

   Consumentenpannel
   Als de Blue Wonder producten op alle fronten in orde wordt bevonden, laat Blue Wonder haar producten ook nog eens testen door een consumentenpannel.

   Marktpresentatie
   Pas als de Blue Wonder producten ook door het consumentenpannel in orde wordt bevonden, brengt Blue Wonder haar producten op de markt. • Wat bedoelt Blue Wonder met 'veilig'?

  • Om duidelijk te maken wat we met veiligheid bedoelen, moeten we onderscheid maken tussen gevaar en risico.


   We worden elke dag met potentiële gevaren geconfronteerd. Zelfs kinderspeelgoed kan gevaarlijk zijn als dit wordt achtergelaten bovenaan de trap waar iemand erover kan vallen. Daarom heeft veiligheid vooral te maken met het zoveel mogelijk beperken van risico’s (speelgoed opruimen) in plaats van te proberen alle mogelijke gevaren uit ons leven te bannen.

   Dit is vooral belangrijk bij het kiezen van ingrediënten en het bepalen van de juiste hoeveelheid, zodat gebruik ervan veilig én doeltreffend is. Wist u bijvoorbeeld dat appelpitten cyanide bevatten om ze tegen insecten te beschermen? We weten allemaal dat cyanide dodelijk kan zijn, maar wij zijn groter dan een insect en daarom kan de hoeveelheid cyanide in een appel ons geen kwaad doen. Met andere woorden, dit gevaarlijke ingrediënt in de appel vormt voor ons geen enkel risico.

   Daarom zeggen we dat een product veilig is, als het veilig is voor het beoogde doel. U moet echter nog steeds het etiket lezen en de gebruiksaanwijzing volgen, waarin bijvoorbeeld wordt geadviseerd het product buiten het bereik van kinderen te houden.

    


    

 • Hoe gaat Blue Wonder om met allergie├źn?

  • Inzicht in allergieën
   Alle stoffen, zowel natuurlijke als synthetische, kunnen een allergische reactie veroorzaken bij een klein aantal mensen doordat zij er gevoelig voor zijn. Blue Wonder probeert deze ingrediënten zo laag mogelijk te doseren, zodat het risico op allergische reacties wordt geminimaliseerd

   Als u weet dat u of iemand in uw familie gevoelig of allergisch is voor een bepaalde stof, dan kan de informatie op deze pagina’s u helpen producten met die stoffen te vermijden en iets anders te kiezen.

   Als u nadelige effecten ondervindt van een product – of dat nu een huishoudelijk product is, cosmetica, een product voor persoonlijke verzorging of een voedingsproduct – dan raden wij u aan meteen te stoppen met gebruik ervan. Problemen die worden veroorzaakt door allergieën zijn doorgaans volledig te herstellen. Twijfelt u of u allergisch bent, raadpleeg dan uw arts. Deze kan u helpen vast te stellen of u allergisch bent voor een bepaald ingrediënt, zodat u dit ingrediënt in de toekomst kunt vermijden.

   Conserveermiddelen
   Wanneer u een product koopt, heeft u hoge verwachtingen van de kwaliteit. Voor Blue Wonder betekent dit dat een product zowel doeltreffend als veilig moet zijn gedurende de hele periode dat het in gebruik is. Om kwaliteit op lange termijn te garanderen, zijn vaak conserveermiddelen nodig. Door deze, waar nodig in te zetten is bederf van onze producten hoogst onwaarschijnlijk is.

   Conserveermiddelen doen hun werk doordat ze een chemische reactie tot stand brengen. Het is juist déze eigenschap die ervoor zorgt dat sommige conserveermiddelen bij mensen die daarvoor gevoelig zijn een allergische reactie veroorzaken.

   Door deze ingrediënten zorgvuldig te combineren in een productformulering, kunnen wij van elk conserveermiddel uiterst kleine hoeveelheden gebruiken zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit en veiligheid van een product.

   Geurstoffen
   Uit onze research blijkt dat er een enorme vraag is naar producten met geurstoffen. Wij weten dat parfum belangrijk is voor het karakter van een product en dat het bij mensen het gevoel versterkt dat het product echt werkt. Zo gebruiken veel mensen graag geparfumeerde wasverzachters om de frisse geur van pas gewassen kleding nog eens extra te versterken.

   Een klein aantal mensen is echter gevoelig of allergisch voor sommige geurstoffen, zowel voor
   natuurlijke oliën als voor synthetische samenstellingen. Net als alle andere ingrediënten worden parfums getest om veilige hoeveelheden voor gebruik in onze Blue Wonder!-producten vast te stellen. Om nadelige reacties op geurstoffen te beperken, staan de potentiële allergenen vermeld op het productetiket.

 • Denkt Blue Wonder aan het milieu?

  • Ook het vaststellen van het effect van onze producten op het milieu staat centraal in ons innovatieproces.

   Blue Wonder volgt de levenscyclus van haar Blue Wonder producten vanaf het moment
   dat de ingrediënten worden geproduceerd tot en met het gebruik en het uiteindelijk afdanken van het product. Zo kunnen wij ons een volledig beeld vormen van de invloed van onze producten en hun verpakking op het milieu. Deze kennis stelt ons in staat doelgerichte verbeteringen aan te brengen.

   Wij stellen ons ten doel het effect van onze producten op het milieu steeds verder te verkleinen. • Is Blue Wonder biologisch afbreekbaar?

  • Ja. Alle werkzame Blue Wonder bestanddelen - de zogenaamde oppervlakte actieve stoffen - worden volledig door de natuur afgebroken.

 • Hoe snel wordt Blue Wonder in de natuur afgebroken?

  • Binnen 28 dagen is meer dan 95% van de inhoud van een fles Blue Wonder afgebroken en uiteindelijk wordt 100% van alle werkzame bestanddelen door de natuur afgebroken.

 • Is Blue Wonder dierproefvrij?

  • Ja, Blue Wonder is gegarandeerd dierproefvrij.

 • Zijn de dampen die bij gebruik van Blue Wonder vrijkomen schadelijk?

  • Nee, Blue Wonder geeft geen schadelijke dampen af en mag en kan geen astmaverschijnselen veroorzaken of verergeren.

 • Bevat Blue Wonder chemische stoffen?

  • Blue Wonder gebruikt alleen biologische afbreekbare stoffen, waarvan een deel ook chemisch is. Al onze ingrediënten worden volledig door de natuur afgebroken en zijn dierproefvrij. Voor zover bekend, bevatten alle Nederlandse oppervlakte reinigers chemische stoffen. Het liefst gebruiken wij alleen natuurlijke stoffen - zoals onze natuurlijke citroenolie. We hebben zelfs een 100% natuurlijke reiniger ontwikkeld maar die scoort slecht op verwijdering van vet, vlek en vuil. We volgen de ontwikkelingen met zeer veel interesse.

 • Het wordt aangeraden om Blue Wonder met koud water te mengen. Is het niet beter om met heet water schoon te maken?

  • Wij testen de reinigingskracht continue in het laboratorium. Hieruit blijkt dat de reinigingskracht van Blue Wonder optimaal is als het water onverwarmd/koud is. Beter tegen vet, vuil en vlek. Schoonmaken met heet water heeft een aantal nadelen. Zo verdampen bepaalde ingrediënten die zijn toegevoegd om het schoongemaakte oppervlak streeploos op te laten drogen. Daardoor gaat bijvoorbeeld een vloer er op een gegeven moment streperig en vlekkerig uitzien. Een ander probleem is het optreden van het zogenaamde sauna effect. Veel mensen maken schoon zonder gebruik te maken van huishoudhandschoenen. In heet water gaan de poriën van je huid wagenwijd openstaan. Vuil en bacteriën hebben nu alle kans je huid binnen te dringen. Op het moment dat je huid afkoelt zit het vuil opgesloten in je poriën.